Woensdag Avond Wake voor #Moria 16 september 20:30 uur

Woensdag Avond Wake voor Moria 16 september 2020 vanaf 20:30 uur tijdens de Algemene Beschouwingen doen we met deze wake een moreel appèl op onze politici om onmiddelijk te beginnen met de evacuatie van de vluchtelingen van kamp Moria op Lesbos

Woensdag Avond Wake voor #Moria
Datum: Woensdagavond 16 september 2020, vanaf 20:30 uur
Locatie: Plein, Den Haag

In de avond en de nacht van woensdag 16 september zal er een wake plaatsvinden voor op het Plein, voor de ingang van de Tweede Kamer, om de aandacht van de Kamer te vragen voor acute noodsituatie van de vluchtelingen op Lesbos. De Wake wordt georganiseerd door Stichting We gaan Ze Halen, die deze week een vliegtuig aan het crowdfunden is om alvast aan een luchtbrug naar Lesbos te beginnen. 

Een wake is een inmiddels traditioneel middel van verzet door al dan niet religieuze organisaties om stil te staan bij het lot van mensen in nood, bijvoorbeeld in detentiecentra in Nederland. Juist nu, nét na de brand in kamp Moria, juist nú tijdens de Algemene Beschouwingen, doen we een moreel appèl op de volksvertegenwoordiging dat de evacuatie van de vluchtelingen op Lesbos topprioriteit moet hebben,’ aldus Bettelies Westerbeek, predikant in Den Haag en mede-organisator van de Wake.

Daarom waken tot het einde van de beschouwingen van woensdag, die tot vroeg in de ochtend kunnen duren. De allesvernietigende brand in Moria heeft inmiddels een week geleden plaatsgevonden en de opbouw van een ‘nieuw’ Moria is alweer in volle gang, tot grote frustratie van vele vluchtelingen op het eiland. De Nederlandse deal om 100 vluchtelingen over te nemen ten koste van 100 zeer kwetsbare vluchtelingen uit kampen buiten europa stuit aan alle kanten op grote kritiek. 

Doel
Het doel van de wake is gezamenlijk stilstaan bij 1) de ellendige situatie van vluchtelingen op Lesbos, 2) het kwalijke karakter van de bereikte politieke deal en 3) op te roepen tot of te bidden voor daadwerkelijke verbetering voor vluchtelingen op Lesbos en in andere vluchtelingenkampen in Europa. De oproep aan de politiek is onmiddellijk te beginnen met de evacuatie van vluchtelingen op Lesbos en een luchtbrug te openen. 

Ivm de richtlijnen en de veiligheid graag aanmelden: https://forms.gle/KiAfQPqK5R56V9PQA

Vanaf 20:30 uur verzamelen op t Plein te Den Haag.

Neem een (led) lichtje mee, draag een mondkapje en volg de richtlijnen van het RIVM
Updates en meer informatie op de Facebook eventpagina: 

https://www.facebook.com/events/344633133448145/

Contactgegevens:
Bettelies Westerbeek (Wake)
+31 6 24861671

Neo de Bono (Wake)
+31 6 34 196 796

Rikko Voorberg
+316 262 18 187 (WGZH)

Voor het vliegtuig van de We Gaan Ze Halen #luchtbrug zijn inmiddels meer dan 100 stoelen gedoneerd 🙏🧡

Luchtbrug steunen? Hier kun je doneren:
bunq.me/vliegtuigstoel

Waarom zijn de Algemene Politieke Beschouwingen zo belangrijk?
In de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) worden in het parlement de hoofdlijnen van het kabinetsbeleid besproken. Daarbij wordt meestal veel aandacht besteed aan de overheidsfinanciën en sociaaleconomische onderwerpen. Er is zowel in de Tweede als Eerste Kamer een dergelijk debat, maar die in de Tweede Kamer heeft veel meer politieke betekenis.

Direct na Prinsjesdag gaan de fractievoorzitters in de Tweede Kamer in debat met elkaar en met de minister-president. Dat gebeurt als regel direct de woensdag en donderdag na Prinsjesdag, maar in 2013 vond het debat een week later plaats. In 2018 was het debat op woensdag en vrijdag vanwege een Europese Top waar de Minister-President naar toe wilde.

Waarom de wake voor Moria?
Kamp Moria op Lesbos is een overbevolkte vluchtelingenkamp wat onlangs eerst grotendeels afbrandde .Daardoor hebben ruim 12 duizend vluchtelingen geen onderdak meer. Afgelopen week woedde een nieuwe brand in het kamp waardoor ook de laatste delen ervan, die nog niet waren verwoest, verloren gingen.

De Nederlandse regering heeft vorige week besloten om wel honderd vluchtelingen uit het afgebrande vluchtelingenkamp Moria op het eiland Lesbos hier in ons land op te vangen. Het gaat om vijftig kinderen en vijftig mensen in gezinsverband met minderjarige kinderen. Bij de vijftig kinderen moet het wel gaan om alleenstaande minderjarigen jonger dan 14 jaar. Afgesproken is dat Nederland in ruil honderd minder asielzoekers via andere regelingen binnenhaalt. In totaal komen er dus niet méér asielzoekers, dat was een harde eis van de VVD.

Jaarlijks komen er vijfhonderd vluchtelingen op uitnodiging naar Nederland. Dat is een afspraak met de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. De honderd die nu uit het migrantenkamp Moria komen, worden afgetrokken van dat afgesproken aantal.

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) benadrukt dat het uiteindelijk aan de Griekse regering is om te beslissen of de honderd personen uiteindelijk ook hierheen komen. ,,Wij bieden dit aan, maar zij nemen de beslissing.’’

Dit soort koehandel moet stoppen. Daarom deze wake voor Moria!

Kom je ook?

Woensdag Avond Wake voor #Moria
Datum: Woensdagavond 16 september 2020, vanaf 20:30 uur
Locatie: Plein, Den Haag

Waarom doet Geloven in Moerwijk mee aan de wake voor Moria?
Geloven in Moerwijk is een jonge huis-tuin-en-keuken-kerk in een wijk waar waar ook veel ‘vreemdelingen’, vluchtelingen met én zonder status zijn komen te wonen. Vreemdelingen, vluchtelingen die inmiddels vrienden geworden zijn en in sommige gevallen zelfs broeders en zusters.

Bijna zo lang als de wereld bestaat, zijn er mensen op de vlucht. Adam en Eva waren de eerste vluchtelingen, toen ze niet langer in het Paradijs mochten wonen. Totdat Jezus terugkomt zal dit zo blijven. In de Bijbel komen we veel verschillende vluchtelingen tegen.

Abraham, Isaäk en Jakob zijn alle drie tijdens hun leven gevlucht vanwege hongersnood (Gen. 12:10, 26:1, 42:1-2). We zouden hen nu economische vluchtelingen noemen.

Mozes is gevlucht omdat hij een Egyptenaar had gedood (Ex. 2: 11-15). Net als David is hij een voorbeeld van een politieke vluchteling.

En Jezus is de meest bijzondere vluchteling in de Bijbel. Als baby moest Hij vluchten naar Egypte (Mat. 2: 13-15). Aan het einde van Zijn leven vluchtten zijn volgelingen bij Hem vandaan. Zelf gaf Jezus zich vrijwillig over aan de soldaten die Hem zochten.

Lees hier hoe u mijn en ons werk kunt steunen

Auteur: Neo de Bono

Neo werkt aan inclusieve en coöperatieve stad en samenleving. En woont, werkt en kerkt als een moderne monnik in het Haagse Moerwijk

2 gedachten over “Woensdag Avond Wake voor #Moria 16 september 20:30 uur”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.