Tegenlicht Meetup Den Haag Ons Gemeengoed Over Commons
Wanneer: Woensdag 04 April 19:00/20:00 – 22:00 uur
Waar: Pakhuis de Règâh in Bazaar of Ideas, Hoefkade 11, Den Haag.
Entree: Gratis na aanmelding
Tegenlicht Meetup Den Haag Ons Gemeengoed Over Commons
Wat is de rol van burgercollectieven – de zogenaamde commons – in de participatiemaatschappij?
De overheid trekt zich terug en de burgers zien kansen. Voortaan dragen we zelf zorg voor onze arbeidsongeschiktheid, ouderen, woning en energievoorziening. In de commons staat het collectieve belang centraal en zorgt de interne solidariteit van de participerende leden voor de vooruitgang van het initiatief. Wat is de rol van de commons in de hedendaagse participatiemaatschappij? Wat zijn de dilemma’s die spelen bij deze kleinschalig georganiseerde solidariteit? En zijn de commons een noodzakelijk kwaad bij een terugtrekkende overheid of juist die interne cohesie en positief burgerschap die we willen zien in een gezonde samenleving?
ProgrammaTegenlicht Meetup Den Haag Ons Gemeengoed Over Commons
19:00 uur Terugkijken van Tegenlicht uitzending voor wie wil
20:00 uur Start interactieve Tegenlicht Meetup in Den Haag
21:00 uur Kleine pauze
21:00 uur Tweede helft
22:00 uur Einde programma en gezellig borrelen en nababbelen
Tegenlicht Meetup Den Haag Ons Gemeengoed Over Commons
Wanneer: Woensdag 04 April 19:00/20:00 – 22:00 uur
Waar: Pakhuis de Règâh in Bazaar of Ideas, Hoefkade 11, Den Haag.
Entree: Gratis na aanmelding
Over de Tegenlicht Meetups in Den Haag
De woensdag na de uitzending van VPRO Tegenlicht op zondag praten we bij Pakhuis de Règâh in de Bazaar of Ideas, Hoefkade 11, Den Haag, aan de hand van fragmenten, samen binnen het thema na over de documentaire.
Lees meer
Tegenlicht Meetup Ons Dagelijks Brood
Veel zelfstandigen vinden een arbeidsongeschiktheidsverzekering te duur. Er is een alternatief: het broodfonds. Een nieuw soort verzekering gebaseerd op wederzijds vertrouwen.
Lees hier het stuk van Socrates Schouten over de manier hoe we commons moeten gaan implementeren om natuurlijke hulpbronnen te beheren voor meer duurzame instituties.
Tine de Moor betoogt dat burgercollectieven niet ontstaan zijn door crisis, maar eerder een gevolg zijn van doorgeschoten vermarkting. De vraag is nu of deze burgercollectieven de veerkrachtige instituties zijn die we nodig hebben in de toekomst?
Interessante artikelen
Een zieke zzp’er komt vaak bedrogen uit. Het zou beter zijn als ze zich verzekeren bij een broodfonds in plaats van bij een verzekeringsmaatschappij. >>
Op zoek naar geschikte manieren om zich tegen arbeidsongeschiktheid te verzekeren, komen steeds meer zelfstandigen uit bij een Broodfonds. Door de toenemende populariteit lijkt de maatschappelijke erkenning van het Broodfonds als alternatieve verzekeringsvorm aanstaande. >>
Van de Zakenman Zonder Pak tot de Zin Zoekende Prinses: Nederland telt inmiddels zoveel verschillende zzp’ers dat het haast onmogelijk is geschikt beleid voor deze groep te maken. De paradox van de flexwerkers is: willen ze echt zelfstandig kunnen blijven, dan zullen ze zich meer moeten verenigen.