Op EnergieSafari in Den Haag 10 februari

Op EnergieSafari in Den Haag
Wanneer: 
Zaterdag 10 februari 12:00 – 17:00 uur
Waar:         
Door heel Den Haag
Entree:    
Gratis

In Den Haag zijn veel mensen actief om hun huis, bedrijf, wijk of buurt te verduurzamen. Wilt u weten hoe zij dit doen? Ga dan op Energiesafari. Bezoek op zaterdag 10 februari van 12.00 tot 17.00 uur een aantal bijzondere locaties in de stad waar duurzame energie wordt opgewekt.
Toegang is gratis.
Energiesafari Den Haag energiemissie Pakhuis de Regah Pakhuis de Reiger Pakhuis de Zwijger in Den Haag Bazaar of Ideas Edgar Neo

Locaties Energiesafari: Daar waar u energie van krijgt!
U kunt een aantal bijzondere locaties in de stad bezoeken waar duurzame energie wordt opgewekt op zaterdag 10 februari van 12.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis.

Bekijk de locaties op de kaart (Google).

Hieronder leest u meer over de locaties die u kunt bezoeken.

Aardwarmtecentrale Leyweg
Locatie: Leyweg, hoek Zuidwoldestraat

Hoe werkt aardwarmte en hoe ziet een aardwarmtecentrale er van binnen uit? Op de hoek van de Leyweg en de Zuidwoldestraat staat een roestbruin gebouw. Het lijkt op een kerk, maar het is een aardwarmtecentrale.

Aardwarmte Leyweg
Aardwarmte Leyweg

Bewoners- en ondernemerscollectief Cool & Energiek Bezuidenhout

Locatie: Studio LMNTS Juliana van Stolberglaan 248
Bewoners en ondernemers in Bezuidenhout kunnen deel gaan nemen aan het collectief dat daken gaat koelen met een groendak en eigen energie gaat opwekken met zonnepanelen. De energie die dat oplevert wordt verdeeld tussen de leden van het collectief. Deelnemers die meer opwekken dan ze zelf nodig hebben, krijgen een bonus. Ook heel aantrekkelijk voor kleine Vereniging van Eigenaren (VvE’s ) en andere vastgoed eigenaren.
Warm in de wijk
Locatie: Abrikozenstraat 207

De bewoners van de Vruchtenbuurt spannen zich in om hun wijk van het aardgas af te krijgen. Wilt u weten wat zij van plan zijn? Of horen welke alternatieven er zijn om uw huis duurzaam te verwarmen? Kom dan langs op de Abrikozenstraat 207. De koffie staat klaar.

Warm in de wijk

Hou van je huis Popup Store
Locatie: Fluwelen Burgwal 54

Verduurzamen was nog nooit zo makkelijk. Bij de Hou van je huis pop-up store krijgt u praktisch advies voor uw situatie. Wilt u ook ‘nul op de meter’ en nooit meer een energierekening? Kom kijken naar de voorbeelden en neem het voorbeeldboek ‘Nul op de meter’ gratis mee.

Hou van je huis Popup Store
Locatie: Goudsbloemlaan 82

Bent u geïnspireerd geraakt door alle voorbeelden tijdens de Energiesafari? Loop dan vooral binnen bij de Hou van je huis pop-up store op de Goudsbloemlaan. De winkel is helemaal vernieuwd: allerlei duurzame maatregelen kunt u hier van dichtbij bekijken. Experts zitten klaar om al uw technische en praktische vragen te beantwoorden.

Hou van je huis (pop-up store)
Hou van je huis (pop-up store)


Elektriciteitscentrale Uniper
Locatie: De Constant Rebecqueplein 20

De elektriciteitscentrale aan de rand van het centrum zorgt niet alleen voor stroom. De warmte uit de centrale wordt gebruikt om huizen in het centrum van warmte te voorzien. Tijdens de Energiesafari kunt u zien hoe de centrale werkt. Per rondleiding is plek voor 20 mensen. De minimumleeftijd voor deelname is 12 jaar. Vanaf 12.00 uur vertrekt ieder half uur een rondleiding. De laatste rondleiding start om 16.30 uur. Voor uw veiligheid is het verstandig platte schoenen aan te trekken.

Elektriciteitscentrale Uniper
Elektriciteitscentrale Uniper


Drinkwaterproductielocatie Scheveningen
Locatie: Pompstationsweg 353

Vanaf het dak van de kiosk, Onder de Watertoren is een groeiende weide van zonnepanelen zichtbaar. Dunea gebruikt deze energie om lekker en duurzaam drinkwater te maken. In de kiosk vertelt een deskundige hoe verduurzamen en gebouwonderhoud goed samen gaan. Maar ook hoe duurzaam kraanwater wordt gemaakt. U moet er een stuk voor fietsen, maar vul gerust uw waterflesje bij onder de openbare tapkraan!

Solar Skelter
Locatie: Torenstraat 140

De Solar Skelter is een skelter op zonne-energie. Met de Solar Skelter kunnen goederen in de toekomst schoon en snel vervoerd worden in de stad. Het voertuig haalt een snelheid van 25 kilometer per uur. Iedereen is welkom in de werkplaats waar de makers alles vertellen over het ontwerp. Ook kunt u zelf een ritje maken op de Solar Skelter.

Solar Skelter
Solar Skelter


Court Garden Hotel
Locatie: Laan van Meerdervoort 96

Het Court Garden Hotel is het eerste hotel in Nederland met een A+ energielabel. Binnen is het aangenaam warm en toch is het gas- en stroomverbruik laag. Wilt u weten hoe dat werkt? Kom dan langs en laat u inspireren door de oplossingen in dit gebouw.

De Groene Regentes
Locatie: Op en rond het Regentesseplein

In de Regentessebuurt, Valkenboskwartier en Segbroek steken bewoners de handen uit de mouwen om hun wijk duurzamer te maken. Tijdens de Energiesafari ziet u wat ze doen: van zonnepanelen op grote daken in de buurt tot een gezamenlijke moestuin. Van collectieve inkoopacties tot elektrische buurt-deelauto’s. Kom meepraten over de inrichting van het Regentesseplein en de Regentesselaan in de debatmobiel, terwijl de kinderen een kunstwerk maken van restmateriaal.

Haagse Krach Karavaan
Locatie: Op het Regentesseplein

Ook Duurzaam Den Haag doet met de Haagse Krach Karavaan mee aan deze Energiesafari. Wilt u weten hoe u energie en geld bespaart? En hoe u comfortabeler en gezonder woont? Ontdek hoe u direct aan de slag kunt gaan. Hoor meer over buurtzonnepanelen, test een elektrische deelauto en een elektrische deelbakfiets en bouw mee aan het buurtkunstwerk. We horen graag hoe uw ideale buurt eruit ziet in 2030. Ook speelt u gratis mee met het Rad van Fortuin van Duurzaam Den Haag en maakt u kans op leuke duurzame prijzen waarmee u direct energie kunt gaan besparen.

De Groene Regentes
Debat Mobiel van de Haagse Krach Karavaan


De Groene Regentes
Locatie: Regentesseplein 148

Duurzaamheid is voor iedereen bereikbaar. De Groene Regentes geeft u tips die weinig kosten en veel opleveren. In de Regentessebuurt zijn ook een aantal huizen van het aardgas af. Heeft u zelf ook plannen om uw aardgas te vervangen door andere een energiebron? Ga dan in gesprek met de experts van Coöperatie Hoom, kijk op de website www.cooperatiehoom.nl. Even verderop maakt u bij Beer Fietsen een testrit op de eerste ‘auto’ zonder uitstoot: de elektrische Urban Arrow bakfiets. Bij Jantje (vegetarisch restaurant) proeft u hoe lekker vegetarisch eten is.

De Groene Regentes
De Groene Regentes


Energiepositieve woning
Locatie: Martinus Nijhoffweg 96

Een energiepositieve woning is de overtreffende trap van ‘nul op de meter’. Zo’n woning wekt namelijk meer energie op dan nodig voor het eigen verbruik. Hoe kan dat? Bewoonster Yael leidt u graag rond. Zij beantwoordt al uw vragen over haar energiepositieve huis en eetbare tuin.

De Groene Mient
Locatie: Limoenhof 2

Gasloos wonen kan, de 33 bewoners van de Groene Mient bewijzen het dagelijks. Hun huizen zijn niet meer aangesloten op het gasnet en voorzien in hun energie met warmtepompen, zonnecollectoren, slimme balansventilatie, warmwater-terugwininstallaties en zonnepanelen. Ga in gesprek met bewoners en neem een kijkje bij hen thuis.

De Uithof
Locatie: Jaap Edenweg 10

Schaatsbaan De Uithof gebruikt al bijna geen aardgas meer. Onder andere door de grote hoeveelheid zonnepanelen op het dak, een warmtepomp en het gebruik van LED verlichting. Wilt u met eigen ogen zien waar De Uithof energie van krijgt? Volg dan 1 van de rondleidingen.

Zonnepanelen op de Uithof
Zonnepanelen op de Uithof


Stadhuis
Locatie: Spui 70

Uiteraard doet de gemeente er alles aan om het eigen energieverbruik te verlagen en te verduurzamen. Groene stroom, LED verlichting in straatlantaarns en gebouwen, warmtepompen en natuurlijk zonnepanelen. Op het dak van het stadhuis bijvoorbeeld. Ga mee met de rondleiding en hoor hoe de gemeente met duurzame energie bezig is. Vergeet niet van het uitzicht te genieten!

De Tempel
Locatie: Prins Hendrikstraat 39

De Tempel is een markant gebouw in Den Haag. Ooit een bank, daarna een discotheek en sinds 2009 het kantoor van de Archeologische dienst van de gemeente. Het is een rijksmonument met energielabel A. Warmte die in de zomer in de bodem opgeslagen wordt, helpt in de winter het gebouw te verwarmen. Het gebouw heeft nog een aantal andere snufjes, die u tijdens de Energiesafari kunt bekijken.

Auteur: Neo de Bono

Neo werkt aan inclusieve en coöperatieve stad en samenleving. En woont, werkt en kerkt als een moderne monnik in het Haagse Moerwijk

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.